tiistai 24. maaliskuuta 2009

Huippuvirat ja rinnattomat naiset

Suomessa tasa-arvo on suhteessa muihin maihin kehittynyt pitkälle. Tämän vuoksi koko aihe tahtoo välillä yleisessä keskustelussa unohtua. Totuus muistui kuitenkin vähän aikaa sitten taas mieleen, kun luin Hesarin uutista, jonka mukaan EU:n ja Naton huippuvirkoihin ei tämän vuoden nimityskierroksilla ole odotettavissa yhtään naista.

Ylimmissä poliittisissa viroissa, yritysten ylimmässä johdossa sekä hallitustyöskentelyssä vanhat kunnot sikamiesverkostot jylläävät yhä. Naisia ei haluta sotkemaan sikakerhon kuvioita.

Niinpä ne harvat naiset, jotka esimerkiksi yritysmaailmassa pääsevät ylimpään johtoon, ovat matkan varrella suosiolla muuttuneet miehiksi. Katsokaapa Suomen yritysmaailman vaikutusvaltaisimpia naisia: heitä voisi jo ulkonäön perusteella luulla vahingossa miehiksi. Useimmat ovat muuten lapsettomia. Eivätkä esimerkiksi Sirkka Hämäläinen ja Sari Baldauf ota julkisesti kantaa tasa-arvoasioihin. Eiväthän miehetkään niin tee.

Kun huippupesteihin kelpaavat edelleenkin vain miehet (tai joissain poikkeustapauksissa miehiksi muuttuneet naiset), niin on aivan turha jauhaa siitä, onko ”naisen euro on 80 senttiä” feministien vääristelemää tietoa, ja onko 95 senttiä lähempänä totuutta. Kiistellään siitä vaikkapa sitten, kun suomalaisyritysten hallitukset ovat naisten kansoittamia. Siihen on vielä aikaa, sillä tällä hetkellä suomalaisten pörssiyhtiöiden hallitusten jäsenistä naisia on 12 prosenttia, eikä tähän ole lähivuosina luvassa minkäänlaista muutosta.

Jos itse olisin tänä päivänä katu-uskottavaksi ja menestyväksi pyrkivän yrityksen toimitusjohtaja, en kehtaisi enää esitellä vuosikertomusta, jossa Johtokunta-sivulla kaksitoista pukumiestä pönöttää valtiosalihenkisessä kokoushuoneessa. Useimmille miesjohtajille tämä ei kuitenkaan tunnu tuottavan minkäänlaista ongelmaa.

Krisse

1 kommentti:

  1. "niin on aivan turha jauhaa siitä, onko ”naisen euro on 80 senttiä” feministien vääristelemää tietoa, ja onko 95 senttiä lähempänä totuutta."

    Juu on aivan turha jauhaa tuota valhetta, miksi te feminsiti sitä jauhatte. Viimeisten tutkimustulosten mukaan naisen euto on 107 senttiä. Ime siitä :)

    "Kiistellään siitä vaikkapa sitten, kun suomalaisyritysten hallitukset ovat naisten kansoittamia."

    Hallituksisin pitää päästä omilla ansioilla ei kiintiöillä. Kenen vika se on jos naiset eivät ole päteviä yhtiöiden hallituksiin?


    "Jos itse olisin tänä päivänä katu-uskottavaksi ja menestyväksi pyrkivän yrityksen toimitusjohtaja, en kehtaisi enää esitellä vuosikertomusta, jossa Johtokunta-sivulla kaksitoista pukumiestä pönöttää valtiosalihenkisessä kokoushuoneessa."

    Tsekkaappa STM:n tasa-arvoyksikön henkilöstön sukupuolijakauma. Näkyykö miehiä? Ai ei näy! Mikähän siinä on, että valtakunnan keskeisimmässä tasa-arvovaikuttajatahossa ei ole yhtään miestä töissä, vaan kaikki on naisia? Miksi yhä edelleen naiset rutisee tasa-arvo-ongelmistaan vaikka ovat "miehittäneet" kaikki tasa-arvoon liittyvät postit jolla päätöksiä ja vaikuttavuutta pitäisi olla?

    VastaaPoista