torstai 2. huhtikuuta 2009

Onko perheenlisäystoiveita?

Työhaastattelussa ei tunnetusti saa kysellä hakijan mahdollisia lisääntymissuunnitelmia. Sanomattakin on selvää, että tämä ongelma koskee vain naispuolisia hakijoita - sen verran harva kaksilahkeinen lasten kotihoitoon ja korvatulehduksiin panostaa.

Lisääntyminen on toki jokaisen naisen oikeus, mutta tässä kohtaa omasta puolestani ymmärrän työnantajaa, varsinkin jos kyseessä on pk-yritys. Kun jatkuvassa työsuhteessa oleva nainen yhtäkkiä lähtee pitkäksi aikaa pois, hänet on korvattava jollain yhtä kovan asiantuntemuksen osaavalla sijaisella, jonka jälkeen tämä äippälomalta takaisin palaava nainen on otettava takaisin. Parhaimmissa tapauksissa lapsia tehdään pari kolme putkeen, ja työnantaja saa arvailla, mahtaako rouva palata töihin tänä vuonna, ensi vuonna, joskus, ei koskaan?

Em. syistä johtuen minusta on ihan ymmärrettävää, että lisääntymissuunnitelmat kiinnostavat työnantajaa, vaikka kysyä ei saa, arvata vain. Tämän vuoksi erittäin suuri epätasa-arvon paikka on se, että kolmekymppisenä parisuhteessa elävänä naisena kuulun automaattisesti tuohon riskiryhmään, vaikka mitään aikeita lisääntyä ei ole.

Jos kysyä ei kerran saa, niin voisikohan tämän jo työhakemuksessa ilmoittaa?

Annika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti