tiistai 25. elokuuta 2009

Helvettiin mars!

Väitetään, että helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät tue toisiaan. Jos tämä pitää paikkansa, niin ahdasta tulee.

Yksi syy siihen, miksi miehet ovat kautta aikojen menestyneet naisia paremmin työelämässä, on miesten taito luoda luottamuksellisia suhteita toistensa kanssa, ja kyky vetää tarpeen vaatiessa yhtä köyttä.

Naisilta nämä ominaisuudet tuntuvat hetkittäin puuttuvan kokonaan. Esimerkiksi itse olen työskennellyt aina pääsääntöisesti miesten kanssa, ja törmännyt sitä kautta tuttuihin sukupuolisidonnaisiin ongelmiin työelämässä. Kuitenkin pahin selkäänpuukottaja, jonka olen työelämässä tavannut, oli nainen, joka jaksoi aina kovasti räyhätä tasa-arvo-asioista ja muistuttaa tuosta erityisestä paikasta helvetissä, mutta viime kädessä teki katalimman tempun, minkä aikuisiällä olen aikuisten kesken joutunut kokemaan. Tervemenoa rouvalle vaan sinne helvetin erityisosastolle.

Yksittäistapauksista ei toki pidä vetää johtopäätöksiä, mutta kuunnelkaapa hetki pienten lasten äitien keskustelua.

Näiden naisten mielestä vain oma tapa hoitaa lapset on oikea. Vietiin lapsi tarhaan tai hoidettiinpa sitä kotona, niin aina menee jonkun mielestä väärinpäin. Jos vapaaehtoista lapsettomuutta ei lasketa, niin pahin synti taitaa olla, jos ei itse imetä lapsiaan.

Sen sijaan, että naiset kannustaisivat muita naisia tekemään omat ratkaisunsa ja löytämään itselle sopivimman tavan yhdistää lapset ja työ, he keskittyvät tuomitsemaan toisiaan.

Onneksi omat teoriat osoittautuvat joskus myös vääriksi. Meidän Annikan ja Krissen kymmenkunta vuotta kestänyt ystävyys on nähnyt esimerkiksi lukuisia työelämän tilanteita, joissa on otettu toisen luotettavuudesta mittaa. Aina on naisten välistä solidaarisuutta riittänyt. Tätä ajatusmallia olemme tietoisesti pyrkineet laajentamaan myös muihin ystäviimme ja kollegoihimme. Ehkäpä kilistämme sille, kun seuraavan kerran tapaamme.

Krisse

6 kommenttia:

  1. Ongelman ydin on minusta siinä, että naiset kadehtivat toisinaan, sen sijaan että kadehtisivat vallassa olevia miehiä. Puhun nyt sellaisesta kateudesta, joka ei aja ihmisä sabotoimaan toisen saavutuksia, vaan hankkimaan itselleenkin samaa hyvää kuin kadehditulla tyypilläkin.

    Tuo toisten naisten nokkiminen ja lokaan painaminen on muinaista hajota ja hallitse -tekniikkaa. Siinä höntit orjat saadaan tappelemaan keskenään murusista ja halpa-arvoisista asemista. Näin he eivät koskaan tule uhanneeksi vallanpitäjiä.

    VastaaPoista
  2. Luulen, että kyse on myös siitä, että nuo toisten naisetn yli kävelevät naiset olettavat, ettei heillä ole mitään muuta paikkaa, minne mennä. Siis jos he luopuvat vähäisestä, muita naisia pomottamalla saamastaan vallasta, heille ei jäisi valtaa ollenkaan.

    Se on sama ilmiö kuin se, että jotkut naiset eivät suostu jakamaan kotitöitä miehensä kanssa (mutta ruikuttavat niistä kuitenkin).

    Myytinmurtaja: Lucia, valon tuoja

    VastaaPoista
  3. Tämä on mielenkiintoinen asia varsinkin jos sen sanoja on itse nainen. Olen itse nainen.
    Olen myös tavannut vastaavia tapahtumia elämäni aikana ja myös tavannut tapahtumia jotka eivät ole ollenkaan vastaavia.

    Joten olen vetänyt sen johtopäätöksen että TODELLAKAAN ei voi yleistää.

    Tuota saman kaltaista tapahtuu sekä miesten että naisten porukoissa.

    Miehet vain osaavat piilottaa sen paremmin, KOSKA miehistä EI YLEISESTI OLETETA em. asiaa, niin siitä ei myöskään puhuta ja jos puhutaan niin sanotaa em. kaltaisesta manipuloijasta "että hyvä johtaja. Kykenevä ryhmätyöskentelyyn jne ja jne."

    Minusta ihminen nimenomaan YLEISTÄÄ kun sanoo kirjoittamallasi tavalla ja on sitä kautta OMIEN asenteidensa ORJA.

    Tuo on siis yksi hyvin tyypillinen klisee jota käytetään hyvin yleisesti kun puhutaan naisista. Se osoittaa vihamielistä suhtautumista jos se yleistetään, kuten mielestäni teit, vaikka sanoitkin että ei voi yleistää ja silti yleistit rivienvälissä.

    Ihminenhän yleensä on myös empaattinen, hellä, huomiova jne. ja jos nuo ominaisuudet kuvaavat paremmin pelkästään naisia niin olet väärässä ja ennakoluulojesi orja. Ihmisiä on monenlaisia sekä miehissä että naisissa.

    VastaaPoista
  4. Ps. Ja naiset muuten puhuvat lapsen kasvatusessa huomattavasti paljon asioita, myös todella oikeasti tukien ja ymmärtäen toisia kasvattajia.
    Sinulla itselläsi ei taida olla lapsia tai sitten KIINNITÄT huomion VAIN noihin puheisiin ja tietyntyyppisiin ihmisiin. Maailmassa on yhtäpaljon asiota ja mielipiteitäkin kuin on ihmisiäkin.

    VastaaPoista
  5. Anonyymi: Miehet vain osaavat piilottaa sen paremmin, KOSKA miehistä EI YLEISESTI OLETETA em. asiaa, niin siitä ei myöskään puhuta ja jos puhutaan niin sanotaa em. kaltaisesta manipuloijasta "että hyvä johtaja. Kykenevä ryhmätyöskentelyyn jne ja jne."

    Tuo on huomattavan hyvä pointti. Sanat on yleensä jo alun perin valikoitu siten, että vaikka joku mies olisikin juoruileva selkäänpuukottaja, häntä ei saisi kutsua juoruilijaksi tai selkäänpuukottajaksi. Koska miehet eivät muka kerta kaikkiaan ole sellaisia, noita sanoja ei sovi käyttää miehistä. Miehen teoista huolimatta.

    VastaaPoista
  6. Mulla on parikin miestä kaverina, jotka on niin sellaisia juoruilijoita selän takana että oksat pois. Selän takana ruovitaan toisesta kaverista juttua, mutta kun kyseinen tyyppi tulee paikalle, ollaan hiljaa ja ehkä lohkaistaan jotain "hauskasti" piilovittuilen.

    VastaaPoista